Ben je op zoek naar een houten snijplank, dan kom je al snel voor een keuze te staan: welk type hout past het beste bij jouw keuken én gebruik? Niet elk hout is hetzelfde – en ook het verschil tussen kopshout en langshout maakt uit voor je ervaring, onderhoud en de levensduur van je plank.
In dit artikel ontdek je precies wat de eigenschappen zijn van acacia, walnoot, teak en bamboe – de houtsoorten die wij bij SOPHIOR zorgvuldig hebben geselecteerd. Zo maak jij de juiste keuze.
Waarom kiezen voor een houten snijplank?
Houten snijplanken zijn geliefd om hun natuurlijke uitstraling, duurzaamheid en mesvriendelijkheid. In tegenstelling tot plastic geven ze geen microplastics af, en dankzij de dichte houtstructuren én aanwezige tannines hebben veel houtsoorten van nature een antibacteriële werking. Bovendien voelt een houten snijplank warm aan in de keuken – zowel qua sfeer als gebruik.
Welk hout past bij jou?
Acacia is een van de hardste houtsoorten die gebruikt wordt voor snijplanken. Dankzij de hoge dichtheid is deze houtsoort goed bestand tegen krassen en deuken. Daarbij heeft acacia een natuurlijke waterafstotende werking, wat kromtrekken voorkomt. Het hout bevat ook van nature antibacteriële eigenschappen, wat het hygiënisch in gebruik maakt.
De warme roodbruine kleur met levendige nerfstructuur maakt acacia bovendien tot een visuele blikvanger op je aanrecht. In kopshouten uitvoering biedt acacia extra duurzaamheid én een zelfherstellende werking bij snijsporen. Langshout (geen kopshout) is iets lichter en vriendelijker geprijsd.
Beste keuze voor wie op zoek is naar een sterke, stijlvolle plank met weinig onderhoud.
Walnoothout: luxe uitstraling en mesvriendelijk
Walnoot is een relatief zachte houtsoort, wat het ideaal maakt voor je messen: die blijven langer scherp, omdat het hout meegeeft bij het snijden. De diepe, donkere kleur geeft walnoot een exclusieve uitstraling – het is dé favoriet onder designliefhebbers.
Qua onderhoud vraagt walnoot iets meer aandacht. Regelmatig oliën houdt het hout mooi en voorkomt uitdroging. Kies je voor een kopshouten walnootplank, dan krijg je een nog zachtere snijervaring én extra lange levensduur.
Ideaal voor wie mesvriendelijkheid en uitstraling belangrijk vindt.
Teakhout: tropisch hardhout met natuurlijke oliën
Teak staat bekend om zijn natuurlijke oliën die het hout beschermen tegen vocht, schimmels en bacteriën. Dat maakt teak bijzonder duurzaam – ook in vochtige keukens – en zeer onderhoudsarm. De structuur is vriendelijk voor je messen, waardoor snijden soepel blijft gaan.
De kleur is goudbruin tot honingkleurig, en past prachtig in zowel klassieke als moderne keukens. Teak kopshout is een zwaarder en robuuster type plank als bijvoorbeeld de andere houtsoorten.
Perfect voor wie kwaliteit wil zonder omkijken naar het onderhoud.
Bamboe: duurzaam alternatief, met een kanttekening
Bamboe is technisch gezien geen hout, maar een grassoort. Toch is het razend populair vanwege de duurzaamheid en snelle hernieuwbaarheid. Bamboe wordt geperst tot planken met behulp van lijm – en dat zorgt voor een extreem harde plank.
Hoewel dat goed klinkt, heeft het ook nadelen: de hardheid van bamboe is iets minder vriendelijk voor je messen dan de andere houtsoorten. Qua uitstraling is bamboe licht van kleur met een strakke, moderne look. Onze bamboeplanken hebben een visgraat design, wat extra karakter geeft.
Bamboe is een mooie ecologische keuze, maar vraagt wat extra aandacht voor je messen.
Kopshout vs. langshout: wat is het verschil?
Bij houten snijplanken is niet alleen de houtsoort belangrijk, maar ook hoe het hout is gezaagd.
- Kopshout (ook wel end grain genoemd) betekent dat je op het uiteinde van de houtvezels snijdt. Dit zorgt voor een zelfherstellend effect: de vezels sluiten zich als het ware weer na het snijden. Planken van kopshout zijn zwaarder, stabieler, duurzamer en extreem mesvriendelijk.
- Langshout (ook wel edge grain genoemd) is gemaakt van lange stroken hout. Deze planken zijn lichter, goedkoper en gemakkelijker te hanteren. Wel zie je hier sneller snijsporen.
Beide uitvoeringen hebben hun voordelen – het hangt af van je budget, gebruik en voorkeur.
Klaar om een houten snijplank te kiezen?
Of je nu op zoek bent naar een robuust hakblok van kopshout acacia, een elegante walnoot houten snijplank, een onderhoudsvrije teakhouten plank óf een milieubewuste keuze in bamboe: bij SOPHIOR vind je de snijplank die past bij jouw keuken én jouw manier van koken.