Stoofpeertjes! Een klassiek en heerlijk Nederlands gerecht dat de keuken vult met warme, kruidige geuren. Perfect voor de herfst- en wintermaanden. Hier is een perfect recept voor het maken van de lekkerste stoofpeertjes:
Ingrediënten (voor 4 personen)
- 8 stoofperen (zoals Gieser Wildeman of Saint Rémy)
- 500 ml rode wijn (of druivensap als je het alcoholvrij wilt houden)
- 250 ml water
- 100 gram suiker (of naar smaak)
- 1 kaneelstokje
- 3 kruidnagels
- 1 steranijs
- Schil van 1 citroen (alleen het gele deel)
- Schil van 1 sinaasappel (alleen het oranje deel)
Bereidingswijze
Stap 1 – Peren voorbereiden
Schil de stoofpeertjes, maar laat de steeltjes zitten. Snijd de onderkant vlak zodat ze rechtop kunnen staan.
Stap 2 – Peren koken
Zet de peren rechtop in een ruime pan. Voeg rode wijn, water, suiker, kaneelstokje, kruidnagels, steranijs en citrus-schillen toe. Zorg dat de peertjes net onderstaan, voeg eventueel extra water toe.
Stap 3 – Langzaam stoven
Breng aan de kook, draai daarna het vuur laag. Stoof de peren 2 tot 3 uur zachtjes met de deksel schuin op de pan. Draai de peren tussendoor om voor gelijkmatige kleur en gaarheid.
Stap 4 – Serveren
Zodra de stoofpeertjes mooi rood en zacht zijn, haal je ze voorzichtig uit de pan en plaats je ze op een schaal. Optioneel: kook het vocht iets in tot een heerlijke stroopsaus.
Tip
Voor een extra intense smaak kun je de peertjes een nacht in de koelkast laten staan in het kookvocht. Dit maakt ze nog lekkerder!
Serveer de stoofpeertjes warm of koud als dessert, met een bolletje vanille-ijs, of als bijgerecht bij wildgerechten of stamppot.
Geniet van dit hartverwarmende gerecht! 🍐